ROSENKELIM

STOR härlig handvävd matta i ull. Vävdes i Moldavien i mitten av 1900-talet.

Svart botten med rosa/vinröda rosor och blad i olika gröna nyanser.

Storlek 140x308 cm

Njut av de vackra rosenkelimerna, som kvinnorna i Moldavien vävt i sina hem under lång tid, för snart kan dessa helt försvinna från marknaden. För sanningen är att denna tradition upphörde för omkring 30 år sedan och att dessa mattor, i dag, alltmer blir en bristvara.
När muren föll, och Sovjetunionen upplöstes, öppnade den tidigare så stängda republiken, upp mot resten av världen och avslöjade denna textila skatt som, i och med landets isolering, är så unik för området.


Dessa mattor har aldrig producerats med något annat syfte än att täcka familjernas egna behov. De stora mattorna hängdes upp på väggarna, som skydd mot kylan, medan de mindre var avsedda som prydnader. Moldaverna älskar sina mattor, med de starka och mustiga färgerna, och varje by, liksom varje familj, har sina egna, traditionella mönster, som har gått i arv från mor till dotter.

När mattorna lämnar Moldavien fraktas de till den södra delen av Turkiet för solblekning i två-tre månader. Denna process kan endast ske här, eftersom nattens dagg blöter ned mattorna, som sedan ligger i den heta solen hela dagen. Närheten till Medelhavet borgar också för att luftfuktigheten håller sig på en stadig, hög nivå För att uppnå önskad effekt måste detta göras mellan maj och slutet av augusti.


Eftersom alla mattor är minst 30 år gamla är det stora flertalet av dem i behov av reparation. I Turkiet utförs dessa ofta av duktiga iranska yrkesmän med stor erfarenhet. De mattor som är alltför skadade tas tillvara genom att de förvandlas till kuddöverdrag, bordsdukar eller patchworkmattor.

  • Pris: 7900   kr 
    • Köp

TRASMATTOR

 

Mattan är 140 x 200 cm.

Färg GOLD

Notera det "guldiga" inslaget.

GOLD

  • Pris: 995   kr 
    • Köp

Även denna trasmatta mäter 140 x 200 cm.

 

Färg PURPLE

PURPLE

  • Pris: 995   kr 
    • Köp